GRADSKI FORUM”Zašto Nišu ide ovako dobro?“

U okviru Nedelje parlamentarizma, Media i reform centar Niš organizovao je debatu „Zašto Nišu ide ovako dobro?“. U debati su učestvovali gradonačelnici Niša izabrani nakon 5. oktobra 2000. godine: Goran Ćirić, Smiljko Kostić, Miloš Simonović i Zoran Perišić. Sa njima je razgovarao novinar Zoran Marjanović, a debata je vođena u formi televizijske emisije. Ovo je prvi put da su se gradonačelnici Niša sastali da diskutuju o životu u gradu i svojim obavezama i rezultatima.

Najavljujući ovaj događaj, MRCN je javnost obavestio da se debata može pratiti uživo putem livestream-a na portalu www.mediareform.rs i na televiziji Belle Amie. Svi zainteresovani mogli su da postavljaju pitanja i šalju komentare putem društvenih mreža uz korišćenje ‪#‎debata i #imaterec.

Gledaoci iz šest zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Norveška, Francuska, Velika Britanija i Srbija) pratili su debatu uživo na internetu. Ukupan broj objava na Twitter-u tokom same debate bio je 1174, a gradonačelnici su imali vremena da odgovore na šest odabranih pitanja sa ove društvene mreže. Cilj ove debate je uključivanje građana u procese donošenja odluka, što je, s obzirom na više od hiljadu objava i preko 500 pitanja na društvenim mrežama, i postignuto.

Debatu „Zašto Nišu ide ovako dobro?“ organizovao je Media i reform centar Niš nastojeći da konstantno pokreće dijalog o zanimljivim i aktuelnim temama, koje su od važnosti za građanke i građane, a u cilju održivog razvoja i međusektorske saradnje, koja bi trebalo da rezultira stvaranjem razvijenog građanskog društva.

Kompletan snimak debate nalazi se na ovom linku.