Protokol o saradnji 13 lokalnih aktera u Surdulici

U petak, 16. oktobra 2015. godine, od 12 sati u Društvenom centru u Surdulici (Surduličkih mučenika bb) biće potpisan protokol o saradnji 13 lokalnih aktera (institucija i udruženja) na prevenciji ranog napušanja škole, čiji je inicijator Društveni centar u Surdulici.

Rano napuštanje škole je fenomen kome se ne posvećuje dovoljna pažnja u našem društvu, a njegove posledice su višestruke i veoma štetne, kako po pojedinca, tako i po društvo i državu. U našoj zemlji ne postoje pouzdani podaci o broju dece koja ne pohađaju školu, niti sistematsko praćenje ovog problema. Ipak, u Istraživanju višestrukih pokazatelja stanja dece i žena u Srbiji, koje je sproveo UNICEF 2014. godine, navodi se podatak da samo 64% romske dece u Srbiji završi osnovno obrazovanje, a da samo 15% romskih devojčica srednjoškolskog uzrasta pohađa srednju školu.

Na pitanje da li su nam sva deca u školi, odgovor se najlakše može dati u lokalnoj zajednici. Zato su društveni centri inicirali potpisivanje protokola o saradnji lokalnih aktera na prevenciji ranog napuštanja škole. Cilj protokola je unapređenje saradnje i koordinacije na kreiranju i sprovođenju preventivnih, interventnih i kompenzatornih mera koje doprinose kako smanjenju osipanja iz obrazovnog sistema, tako i dugoročnom razvoju.

Društveni centri u jugoistočnoj Srbiji pružaju podršku obrazovanju, ličnom razvoju i društvenom uključivanju sve dece, zahvaljujući saradnji udruženja Građanski savet Opštine Bojnik, Društvo Roma „Prokuplje“ i KIC „Pralipe“; opština Lebane, Surdulica i Vladičin Han; i Grupe za decu i mlade „Indigo“, uz podršku UNICEF-a.