Pobednici Konkursa za dopisnike iz dijaspore u Nišu

Konkurs za dopisnike iz dijaspore Kancelarije za saradnju sa dijasporom Grada Niša i Media i reform centra Niš, u partnerstvu sa Nišvil fondacijom krunisan je dodelom nagrada u petak 14. avgusta 2015. godine. Tim povodom organizovan je i okrugli sto „Unapređenje izveštavanja iz dijaspore i o dijaspori“.

Na Konkursu za dopisnike iz dijaspore nagrade su osigurali: Miloš Vukotić iz Norveške, Rajko Kornja iz Rumunije, Milutin Stančić iz Makedonije, Svetlana Matić iz Austrije, Predrag Rakočević iz Nemačke i Danijela Milić iz SAD. Osvajači drugog, trećeg i četvrtog mesta su bili u prilici da lično preuzmu nagrade, borave u Nišu tokom Nišvil džez festivala i izveštavaju o njemu.

Okrugli sto „Unapređenje izveštavanja iz dijaspore i o dijaspori“ otvorila je predstavnica Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova, Nikolina Milatović Popović. Zatim su Rajko Kornja, Milutin Stančić i Svetlana Matić prezentovali situaciju u medijima u dijaspori, probleme i mogućnosti za potencijalnu saradnju. U diskusiji su učestvovali predstavnici medija iz matice i institucija koje su ostvarile partnerski odnos sa organizatorima na polju dijaspore. Na Okruglom stolu moglo se čuti da je Srbiji potrebna bolja komunikacija sa dijasporom i da zato treba unaprediti saradnju medija iz matice i iz dijaspore. Konkretan predlog je bio uspostavljanje portala za razmenu informacije iz dijaspore između medija i udruženja iz dijaspore i matice.