EVROATLANTSKE INTEGRACIJE- BEZBEDNOST ZA SVE

BEZBEDNOST ZA SVE

Kako ojačati naše kapacitete za suočavanje sa globalnim rizicima kojima smo i sami izloženi? Da li Srbija treba da ostane usamljeno ostrvo u okruženju najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu? Možemo li sami da odgovorimo odbrambenim i bezbednosnim potrebama naše zemlje? Kako pridruživanje Evropskoj uniji i NATO-u može da nam pomogne u borbi protiv kriminala, korupcije i terorizma? Na koji način evroatlantske integracije povećavaju stepen stranih investicija i pomažu ekonomski razvoj zemlje?

Ova pitanja deo su geostrateške teme koja u Srbiji dobija sve veći značaj. O evroatlantskim integracijama, evropskom putu Srbije i daljem približavanju NATO savezu raspravlja se sve više, pogotovo na stručnom nivou.

Međutim, građani Srbije uglavnom raspolažu polovičnim informacijama o ovoj temi. U odsustvu ozbiljne debate, koja bi građanima Srbije pojasnila gde je naša zemlja u evroatlantskim integracijama, o ovome se uglavnom spekuliše na nivou poluistina, predrasuda i stereotipa.

Kako bi se ovakva slika promenila, a građani bili preciznije obavešteni, Media i reform centar Niš pokrenuo je proces informisanja šire javnosti o pomenutim pitanjima.

Nakon produkcije četiri TV dokumentarne emisije, u kojima smo u razgovoru sa najrelevantnijim sagovornicima o evroatlantskim integracijama u Srbiji samo pokrenuli priču, nastavljamo započet zadatak na polju informisanja o odnosima Srbije i severnoatlantskog vojnog saveza. Kroz TV produkcijsku obradu novih tema, upoznaćemo građane sa tim kako naša Vlada i NATO sarađuju u kriznim situacijama, zatim kako nam NATO pomaže u odlaganju stare municije, a predstavićemo i poređenja u iskustvima zapadne Bugarske i jugoistočne Srbije na polju bezbednosti.

Za što potpuniji prikaz predstavljamo i moderan internet sajt, koji je pokrenula Kancelarija NATO-a za odnose sa javnošću, a koji pruža informacije o aktivnostima ovog vojnog saveza u Avganistanu. Detaljnije upoznavanje sa pomenutim sadržajem putem linka: www.returntohope.com.