Saopštenje za javnost: »Kako do ravnomerne zastupljenosti regiona u parlamentu?«

Niš, 20.mart 2013.

U nacionalnoj TV debati „Reč na reč“, organizacije građanskog društva koje se bave reformom izbornog procesa u Srbiji, zajednički su nastupile, a njihov glas čuo se predstavljanje Ivana Grujića iz Edukacionog centra iz Leskovca.

Pitanje koje je Grujić postavio prisutnim predstavnicima političkih partija glasilo je: „U Beogradu, Novom Sadu i Nišu živi 31% stanovništa, a u aktuelnom sazivu skupštine Srbije skoro polovina poslanika su iz pomenuta tri grada (121). Kako izmeniti način izbora poslanika da bi građani Srbije bili ravnopravnije zastupljeni u skupštini Srbije?”

 Nakon što je svako od učesnika: Janko Veselinovic(DS), Bojan Đurić(LDP), Petar Petković(DSS), Aleksandar Jovičić(SNS), Miroslav Čučković (URS) i Dušan Bajatović (SPS), prema pravilima debate dao odgovor u 30 sekundi, moderator Zoran Stanojević, urednik i voditelj sa RTS-a, pitao je Ivana šta misli o odgovorima.

 Učesnici debate su potvrdili postojanje problema i saglasni su sa potrebom da svi regioni budu zastupljeni u parlamentu, ali je većina kao ključnu iznela ulogu političkih stranaka na kojima je da ravnopravnost obezbede na svojim listićima.

  „Ako me pitate za komentar, lično nisam zadovoljan odgovorima. Smatram da postepeno treba ići ka većinskom sistemu”, kazao je Ivan Grujić.

 Nacionalnoj debati prethodio je i sastanak predstavnika organizacija građanskog društva koje daju doprinos izbornoj reformi i rade na ukljucivanju gradjana u procese donosenja odluka, kao i međunarodnih organizacija. Sastanak je održan kao deo projekta „Koordinacioni centar kampanje“ koji sporovodi Media i reform centar Niš uz podršku USAID-a preko Instituta za održive zajednice (ISC). U projekat su uključene: Misija OEBS-a u Srbiji, Nacionalni demokratski institut (NDI), Nacionalna koalicija za decentralizaciju, CeSID, RTS, Južne vesti, Dokukino, Zaječarska inicijativa, Edukacioni centar Leskovac, Proaktiv i Inicijativa za integracije.

 Serijal TV debata “Reč na reč” i organizuje se u cilju poboljšanja komunikacije, kao i uključivanja građana u proces donošenja odluka. Nakon tri regionalne TV debate održane u Nisu, Trsteniku i Sremskoj Kamenici, usledila je i poslednja – nacionalna, održana 18. mart u Narodnoj skupštini u Beogradu. U narednom periodu na lokalnim i regionalnim televizijama u Srbiji biće emitovan serijal emisija koje će sublimirati sve održane debate, stavove političara o iznetim problemima i pitanjima gradjana.