Zajedničkim delovanjem građana, organizacija građanskog društva i institucija treba raditi na reformi izbornog sistema u Srbiji, stav je domaćih i međunarodnih organizacija koje su se okupile danas u niškom Media centru na debati posvećenoj reformi izbornog procesa.

Aktivnosti ovih organizacija i angažovanje na širem učešću građana u reformi izbornog sistema i otvaranju kanala za komunikaciju građana sa izabranim predstavnicima vlasti, deo je šireg društvenog procesa koji u Srbiji traje već nekoliko godina. “Nov izborni sistem trebalo bi da predviđa da ljudi glasaju za ljude, a ne za spiskove, odnosno da građani tačno znaju ko ih predstavlja u Skupštini, gde treba da budu zastupljeni interesi građana što većeg dela Srbije”, rekao je Marko Blagojević, izvršni direktor CeSid-a. Namera ove grupe organizacija građanskog društva je da obezbedi veći uticaj javnosti na reformu izbornog sistema, kao i na povećanje odgovornosti izabranih predstavnika prema građanima kao biračima. Sastanak je poslužio i za definisanje predloga zajedničkog delovanja i uticanja na proces promena izbornog sistema u Srbiji. “Predstavnici građana u Parlamentu na ovaj način prirodno dobijaju vezu sa biračima koje zastupaju, a smanjuju sa svojim političkim partijama”, dodao je Blagojević.
U cilju poboljšanja komunikacije, kao i uključivanja građana u proces donošenja odluka organizuje se i serijal TV debata “Reč na reč”. U okviru serijala biće održane dve nacionalne i tri regionalne TV debate. Niš je danas domaćin prve regionalne debate na kojoj učestvuju narodni poslanici Zoran Radovanović (SPS), Dušan Milisavljević (DS), Milan Lapčević (DSS), Snežana Plavšić (URS), kao i Zoran Perišić, gradonačelnik Niša (SNS) i Srđan Pešić (LDP). Moderator debate je Zoran Stanojević, urednik i voditelj na Radio televiziji Srbije (RTS), a održaće će se u galeriji “Srbija”. Debata iz Niša biće emitovana na Drugom programu RTS-a u sredu, 16. januara od 20 sati. “Pitanja postavlja publika, koja je birana putem ankete. To su obični građani, a ne politički simpatizeri. “Reč na reč” je ozbiljan razgovor gde građani i političari zajedno prolaze kroz pitanja koja interesuju građane”, rekao je Stanojević.

Sastanku su prisustvovali predstavnici organizacija građanskog društva u Srbiji koje se bave pitanjima izborne reforme i učešćem građana u donošenju odluka od opšteg značaja, kao i predstavnici međunarodnih organizacija. Sastanak predstavnika organizacija građanskog društva koje se bave reformom izbornog sistema deo je projekta „Koordinacioni centar kampanje“ koji sporovodi Media i reform centar Niš. Projekat finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice (ISC), a u projekat su uključene:CESID, Misija OEBS-a u Srbiji, Nacionalni demokratski institut (NDI), Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Južne vesti, Dokukino, Zaječarska inicijativa, Edukacioni centar Leskovac, Proaktiv i Inicijative za integracije..

Zoran Stanojevic, Zorica Vojinovic, Nednad Stojanovic, Dragan Petkovic, Zlatko Stojanovic Sastanak Koordinacioni kampanje 2Sastanak Koordinacioni centar kampanjeMarjan Maruna i Darko sokovic, Dokukinomarjan Maruna i Nadica StosicZoran Stanojevic i Marko BlagojevicIMG_1972 (Copy)Press Koordinacioni centar kampanjeZoren Stanojevic